Wat geef jij je energie niveau?

Vandaag had ik een lunchafspraak met een trouwe klant, ze werkt momenteel bij een groot, trendy bedrijf. Zo’n bedrijf waar veel mensen wel zouden willen werken en waar je kan sporten en mediteren tijdens kantooruren. Samen zoeken we een plek in de kantine die niet onder doet voor een gezond, hip lunchcafé in de Amsterdamse binnenstad. Ons gesprek meandert, het is een tijd geleden dat we elkaar gesproken hebben en het is inspirerend elkaar weer te zien. Voordat we het weten is de tijd om en lopen we al pratend samen de kantine uit.
Voor de lift vraagt ze: “Als ik me krachtig en energiek voel dan wil ik dat vasthouden, maar dat lukt niet altijd, waarom is dat zo moeilijk? Ik ben er toch zelf bij??

Een logische vraag met een simpel antwoord. Voelen doe je op drie niveaus en wat je op deze niveaus voelt heeft invloed op je energieniveau. En daar bestaat eenvoudigweg geen absolute controle over. Je energie niveau wordt beïnvloed door wat en wie er om je heen is.

Ik teken met mijn vinger een denkbeeldig poppetje op de muur. Het klinkt logisch dat je zelf verantwoordelijk bent voor je energieniveau, voelen begint tenslotte in je eigen lichaam. Máár daar eindigt het niet, daar begint het pas. Naast wat je voelt in je eigen ruimte, voel je de sfeer van de ruimte waarin je je bevindt. En daar bovenop voel je de energie van een ander als je met hem of haar contact in contact bent.

En dan?
Wat kan je met deze informatie?

Mildheid.
Je energie niveau wordt beïnvloed door wat en wie er om je heen is en dat kan je, hoe hard je je best ook doet, niet altijd voorkomen. Ik probeer aardig en mild tegen mezelf te blijven als ik me uitgeblust voel. Probeer weer uit te vinden wat er mis ging en een plannetje te maken voor hoe ik het de volgende keer wil doen.

En een tip per niveau:
1. Eigen ruimte
Door dagelijks te zorgen voor je lichaam, relaties, rust en inspiratie hou je je persoonlijke energieniveau op peil. Dit zijn vier van de zeven elementen waar ik in dit blog regelmatig aandacht aan besteed.
2. Omgeving
Je omgeving heeft invloed op hoe je je voelt. Het voelt nu eenmaal anders als je een bankgebouw of een dierenwinkel binnenloopt. En soms kan je binnen die omgeving iets doen om het zo prettig mogelijk te maken; door bijvoorbeeld bewust een fijne plek te kiezen, een raam open te zetten, een stoel te verzetten, naast elkaar in plaats van tegenover elkaar te gaan zitten, etc. etc. En als dat niet tot de mogelijkheden behoort, dan kan je het altijd nog bespreekbaar maken. Dat werkt vaak beter dan net doen alsof het er niet is. Zoals die dame die een workshop op een beurs gaf, haar presentatie werd verstoord door de doedelzak speler in de stand ernaast… Door haar grappige opmerking en gulle lach trok ze alle aandacht weer naar zich toe terwijl het concert rustig verder ging.
3. De ander
Interactie met de ander is het derde niveau van voelen. Na een gesprek kan je je enthousiast, opgeladen, vrolijk, down, boos of leeggezogen voelen, die verandering in je energieniveau herkennen we allemaal wel. Waarom en hoe dat gebeurt is afhankelijk van veel variabelen die je niet allemaal onder controle hebt. Maar wat mij in ieder geval helpt is om me er bewust van te zijn dat direct contact met een ander invloed heeft op mijn energieniveau. In mijn workshops en coaching laat ik dit mensen ervaren, iedereen voelt dit, iedereen herkent dit. En die invloed van de ander kan je toelaten of juist beperken. Zo ga ik, als ik het contact niet prettig loopt, even iets meer naar achteren zitten. Letterlijk iets meer afstand nemen helpt me om de situatie te overzien. Daarna kan ik het gesprek een andere wending geven door een opmerking maken over dat wat er volgens mij gebeurt .

Hartelijke groet,
Inge-Lize

Stresspreventie en burn-out-interventie
Mijn praktijk ligt net onder Amsterdam, je kunt er makkelijk parkeren, vijf minuten rijden vanaf de A2