Hoe leer je actief accepteren?

De harde lockdown vraagt veel van je incasseringsvermogen.
Ritmes en gewoontes die je dit voorjaar had opgebouwd, worden steeds verder ingeperkt door het donker, de kou en nu deze lockdown.
Zonder dat je weet wanneer er betere tijden komen…
Hoe hou je de moed erin?

Actief leren accepteren.
Wat helpt, is actief accepteren. Actief accepteren, het klinkt behoorlijk als een positivo met een glas-is-halfvol-mentaliteit.
Maar het helpt je wel.

Hoe pak je dat aan?
Je doet het door jezelf in moeilijke situaties een vraag te stellen. Een vraag waarmee je jezelf uit de hoek van lijdend voorwerp haalt. Ga in gedachten eens terug naar de eerste lockdown en vraag je af: ‘Wat leerde ik wat ik anders niet zou hebben geleerd?

Zelf deed ik het ook, en tot mijn verbazing was het makkelijk, voor ik het wist had ik drie punten:
* Ik ben meer gaan dóen, heb mijn perfectionisme meer laten varen. Simpelweg omdat anders het momentum al voorbij was.
* Ik ben me meer uit gaan spreken in situaties die me niet aanstaan. Door de lockdown konden mijn oudste zoon en ik bijvoorbeeld elkaar niet langer ontwijken in meningsverschillen. Opeens zaten we iedere lunch tegenover elkaar, we moesten er wel dóórheen in plaats van eromheen.
* En dat had weer een hogere wederzijdse acceptatie van elkaars onhebbelijkheden tot gevolg.

Alles bij elkaar zijn dat veranderingen waar ik heel erg blij mee ben.
Maar die je je niet realiseert zolang je er niet over nadenkt.
Dát is de kracht van actief accepteren.

Tijd om te denken
En nu zitten we in de tweede lockdown. Dit keer ga ik me vóóraf afvragen wat ik kan leren.
Dat is alvast een mooie contemplatieve vraag voor onder de kerstboom.
De lockdown is er.
En jij maakt de keuze hoe je ermee omgaat.

Samen aan de slag?
Ik heb met veel plezier digitale ‘back on track, met corona de winter door’ sessies gehouden. Online anderhalf uur in kleine groepjes sparren over de situatie en wat je eraan kan doen. Ik merkte wat een goede zin dat geeft, neem contact met me op als je meer wil weten.

Ik wens je mooie feestdagen, juist nu!
Inge-Lize

Stresspreventie en burn-out-interventie

PS1. In mijn praktijk is anderhalve meter afstand geen probleem.
PS2. Twee inspirerende leestips voor als je meer wilt lezen over actief accepteren:
Op weg naar vrijheid. Stoïcijnse teksten voor tijden van crisis. Lammert Kamphuis.
De keuze, leven in vrijheid. Edith Eva Eger.