24/7 Always-on. Hoe ga je daar mee om?

Haar reebruine ogen kijken me licht onzeker aan. Begin dertig is ze, getalenteerd, gedisciplineerd én bloedmooi. Ze blijft me recht aankijken, op zoek naar iets van reactie of goedkeuring. Ze volgt het basic burn-out preventie traject, preventief.

“Omdat het kan…”
Werken kan altijd, er is altijd iets wat je aandacht vraagt. Combineer dat met ambitie en in haar geval een flinke portie discipline en je hebt dé vraag:
Wannéér doe je iets?
Always-on.
Simpelweg omdat het kan.
Waar ligt de balans?

Je kan op ieder moment werken. Je kan altijd doorgaan. Bezig zijn is makkelijker dan niets doen. Zeker als je ambitieus bent.

Ze werkte permanent. Vakanties waren er vaak en waren er voor volledige ontspanning. Prima balans totdat er ergens iets veranderde en de vakanties te kort leken te worden. De zin om aan de slag te gaan verdween steeds sneller na thuiskomst. Toen een vriendin met een burn-out op de bank zat, belde ze mij. We hadden elkaar de zomer daarvoor aan de rand van het zwembad ontmoet…

Hoe ga je om met ‘always-on’?

Het voelt vaak als een luxe even ‘off’. Maar is het dat? Is het luxe als je stopt op het moment dat je niet meer vooruit te branden bent? Is het luxe als je je telefoon even weglegt? Is het luxe als je gaat wandelen? Of vijf minuten doelloos uit het raam staart?

Nee.
Iedere dag bewust even ‘off’ maakt dat je zin blijft houden.
Hier mijn 4 Praktische tips voor af en toe ‘off’:

  1. Zorg drie keer per dag voor een moment van resetten waarop je connectie maakt met jezelf. Vraag je af hoe je je voelt en hoe je ervoor gaat zorgen dat je ’s avonds ook nog ergens zin in hebt.
  2. Blijf altijd kritisch. Is dít nú echt nódig? Direct reageren, oplossen en afhandelen is prettig maar hoeft niet altijd.
  3. Bedenk waar ‘always-on’ voor jou begint en eindigt:
    Hoe laat kijk je ’s morgens voor de eerste keer op je mobiel?
    Hoe laat kijk je er ’s avonds voor de laatste keer op?
  4. Blijf flexibel binnen je eigen grenzen. Weet wanneer je er tijdelijk overheen wil gaan. En weet wanneer je de grenzen weer in ere herstelt.

Met hartelijke groet,
Inge-Lize

Stresspreventie en burn-out-interventie
Mijn praktijk ligt net onder Amsterdam, je kunt er makkelijk parkeren, vijf minuten rijden vanaf de A2