Vijf anti-phubbing-tips voor wanneer ook jouw kind gaat praten tegen de keukenkastjes

De jongste loopt rond etenstijd de keuken in. Ik kijk op van een half beantwoorde mail, hoor hem van wal steken over de zandbak en type weer door. Hoor iets over een huis, tunnels en reageer met “hahum, fijn hoor.”

Dan dringt het absurde van de situatie tot me door.
Ik laat langzaam mijn telefoon zakken en kijk zijn richting uit.
Vrolijk kletst hij door, tegen de keukenkastjes.

Hij lijkt het normáál te vinden.
Dat ik naar mijn telefoon kijk in plaats van naar hem…

Phubbing noemen ze dit. Een samen voegsel van het Engelse Phone en snubbing. Snubbing betekent zoiets als iemand minachten door zijn of haar bestaan te ontkennen. Phubbing klinkt liever maar is even vernederend.

Het is langs elkaar heen leven zonder verbinding.
Ik wil dit niet langer in mijn gezin.
Continue afleiding van mobieltjes.

Het is de meest besproken regel in ons huis:
Wat, wanneer, hoe lang en hoe vaak?
Van alles hebben we al geprobeerd, maar ze blijven onder handbereik, zwevend door onze keuken en woonkamer. Afleidend en onmisbaar handig.

Ik kijk naar het vrolijke hoofd van mijn kleinste.
Ik hoef geen perfecte moeder te zijn, maar als ik er ben, dan wil ik er ook voor ze zijn. Zonder te ‘phubben’. Tijd voor nieuwe telefoonregels in ons huis.

En, hoe ga jij hier mee om?
Hier alvast vijf praktische anti-phubbing tips, heb ze zelf net toegepast…

  1. Maak een vaste plek waar je je mobiel, iPad, etc. neerlegt en oplaadt. Liefst buiten de woonkamer en de keuken. Bij ons is dit een kratje in de hal geworden met stekkerblok en oplaadsnoertjes erin.
  2. Maak duidelijke afspraken met je kinderen over waar, wanneer, hoe lang. Bij ons mogen de jongste twee een half uur voor het eten op de bank en de oudste gaat naar zijn kamer.
  3. Maak je telefoon minder aantrekkelijk. Kies een zwarte achtergrond en zet alleen de meest belangrijke apps op het beginscherm. De rest verplaats je naar andere schermen, via de zoekfunctie kun je die makkelijk vinden.
  4. Leg een oud, vertrouwd notitieblokje met een pen neer voor dat wat je echt niet moet vergeten te doen.
  5. Gebruik je mobiel niet als wekker, koop er een.

Hartelijke groet,
Inge-Lize

Stresspreventie en burn-out-interventie
Mijn praktijk ligt net onder Amsterdam, je kunt er makkelijk parkeren, vijf minuten rijden vanaf de A2.