Stress voorkomen? Zo krijg je rust en overzicht..

Tevreden knoop ik de vuilniszak dicht, bekijk de strak gerolde T-shirts in mijn kast en ben blij. Het was een rigoureuze opruimactie á la Marie Kondo.
Het duurde jaren voordat ik me over mijn aversie tegen deze opruimgoeroe had heen gezet. Maar nu ik eenmaal begonnen ben, kan ik niet meer stoppen. Er volgen meer kasten.
Opruimen geeft overzicht en grip.
Het geeft me het gevoel dat ik regeer in plaats van reageer.
Dat ik werk aan wat ik belangrijk vind.
En niet achter random impulsen aanren.

Het opruimen slaat over naar mijn werk.
Ik verlang naar projecten- en to-do lijsten die net zo overzichtelijk zijn als mijn opgeruimde kledingkast. Inspiratie zoek ik bij David Allen (Getting Things Done) en Rick Pastoor (Grip), hun uitgangspunten zijn:
noteer alles, onthoud niets
gebruik hiervoor een waterdicht systeem
De theorie is helder en simpel. Maar het kostte me wel een aantal weken om het uit te voeren, het systeem te verfijnen en eraan te wennen.

Maar ook hier ervaar ik een enorme verbetering. Mijn hoofd lijkt opgeruimd, ik ‘regeer’ en werk aan wat ik belangrijk vind, terwijl de dagelijkse chaos ook gewoon geregeld wordt. Het geeft rust om niet langer alles te onthouden maar direct te noteren. En erop te kunnen vertrouwen dat ik op het juiste moment herinnerd wordt aan wat ik nog moet doen.

Wil jij meer weten over hoe je zo’n systeem opzet? Mail me dan, want ik ben benieuwd waar jij tegenaan loopt in het organiseren van al je taken en verantwoordelijkheden. Rust en overzicht voorkomen stress.

Hartelijke groet,
Inge-Lize

Stresspreventie en burn-out-interventie
Mijn praktijk ligt net onder Amsterdam, je kunt er makkelijk parkeren, vijf minuten rijden vanaf de A2.